Hur man spelar craps

Craps är ett tärningsspel som kanske verkar som ett svårt spel att lära sig när du ser på spelplanen eller spelbordet där det äger rum, men spelet är trots det ganska enkelt. Du placerar insatsmarkerna på bordet utifrån de satsningar som du vill göra, och om du spelar på nätet så är denna process nästan automatiserad och kräver inte några förkunskaper.

Vem blir shooter?

Sedan börjar en av spelarna att spela och det är den som är ”shooter” som börjar. Du får välja bort rollen som shooter om du inte vill vara det, och då säger du bara att du passar. Du kommer däremot alltid att bli en shooter så småningom eftersom den rollen ges till de olika spelarna medsols under spelomgången, och det är också denna person som börjar att kasta tärningarna.

Olika utfall

Tärningarna reglerar vilken typ av vinst som du vinner, och de är två sexsidiga tärningar med tolv olika utfall. Du kan även göra olika kast baserat på insatsnivåerna vilket styr mängden kast, och de olika alternativen heter pass line bet, dont pass line bet, come bet och dont come bet. Den vanligaste satsningen är den så kallade pass line bet och den går ut på att du vinsten sker om tärningarnas summa blir en 7: a eller 11: a. Om du får en kombination som inte resulterar i vinst så kallas det alltså för ”craps”.

Lyckas du däremot få en 4,5,6,8,9 eller 10 så får du en point och kan fortsätta kasta. Då gäller det att pricka in en av dessa siffror igen för att få en vinst, annars så förlorar du. Som du kan se när du läser denna artikel så är det faktiskt inte så svårt att spela craps, men det finns en stor mängd insatsalternativ som inte har nämnts i artikeln och som kan tyckas göra spelet ännu mer komplicerat, men om du spelar med de vanligaste insatserna i början kommer du att upptäcka spelets tjusning. Resten kommer du snabbt in i.